Cvičenie s SM systémom

Bolesti chrbta? Vysunutá platnička? Skolióza? 

SM Systém!

Kto stojí za vznikom tejto cvičebnej metódy ?

V úvode tohto článku by som rád spomenul autora a tvorcu tejto cvičebnej metódy, ktorým je Mudr. Richard Smíšek. Dôvodom prečo ho spomínam je, aby všetci skeptickí čitatelia tohto článku mohli po prečítaní úvodných riadkov pokračovať bez toho, aby mali pocit že to bude strata času. Pán Smíšek je lekár – neurológ, takže SM systém nie je žiadnym výmyslom niekoho, kto by chcel na Vás iba zarobiť ako to dnes bohužiaľ s rôznymi zázračnými metódami na chudnutie, naberanie svalov, či zdravú chrbticu často býva.

Čo by som mal o SM systéme vedieť  ?

Teraz môžeme prejsť k stručnej charakteristike SM systému a povedať si, čo ten SM systém vlastne je. Skratka SM je v podstate odvodením toho, čo sa počas takéhoto cvičenia s Vašim telom deje, a teda ide o jeho stabilizáciu a mobilizáciu, nakoľko pohyb by mal byť vždy dobre stabilizovaný. SM systém predstavuje spôsob aktívneho cvičenia, prostredníctvom ktorého dokážete odstrániť bolesti chrbtice, jej deformity a preťaženie veľkých kĺbov. Ak sa pýtate o aké problémy chrbtice ide, môžeme spomenúť napríklad oslabené chrbtové svalstvo, skoliózu, ale aj výhrezy (vysunutia) medzistavcových platničiek. Niektoré výskumy nasvedčujú tomu, že takmer každý dospelý človek po 40r. života má vysunutú platničku, no nemusí o tom ani vedieť. Takéto cvičenie je výbornou prevenciou pre už zmienené problémy s chrbticou, no často krát vie pomôcť aj vtedy keď iné metódy zlyhajú. Cvičenie SM systému je totiž účinným aj vo fáze akútnych bolestí, pred plánovaným zákrokom chrbtice, ale aj po samotnej operácii. Dôležité však je aby ste ho cvičili správne.

 

Ako SM systém funguje a čo je jeho cieľom  ? Je pre mňa takéto cvičenie vhodné ?

Samotné cvičenie nevyžaduje veľké svalové ani kondičné nároky, takže je vhodné v podstate pre každého. S cvičením môžu začať už 5 ročné deti a vrchná veková hranica určená nie je. Ide totiž o cvičenie s elastickým lanom, ktoré kladie primeraný odpor svalstvu, čím dochádza k posilneniu aj tých najslabších svalov. V prípade športovcov je ideálnym doplnkom dlhodobej športovej prípravy hlavne ako forma regenerácie a kompenzácie. O kompenzácii hovoríme predovšetkým v športoch, pri ktorých dochádza k jednostrannému preťažovaniu niektorých častí tela, ako je to napr. pri tenise a hokeji. Metóda SM systému vychádza z hlavnej príčiny vzniku bolestí chrbtice, ktorou je  porucha špirálnej stabilizácie chrbtice. Cieľom cvičenia je uvoľňovanie preťažených svalov, natiahnutie skrátených a posilnenie oslabených svalov. To by malo viesť k budovaniu „svalového korzetu“, ktorý vie v mnohých prípadoch nahradiť skutočný plastový korzet. Ten sa dnes bohužiaľ stáva spoločníkom nie len mnohých starších ľudí, ale aj detí. Cvičenie takisto zefektívňuje činnosť vnútorných orgánov. Ďalšou výhodou je aj časová nenáročnosť takéhoto cvičenia, pričom denne Vám postačí obetovať mu len 15 minút. Samozrejme pokiaľ máte vysunutú platničku, alebo iné závažnejšie problémy chrbtice je vhodné cvičenie opakovať aj niekoľko krát denne. Pozor však na prílišnú snahu, ktorá môže viesť k preťaženiu chrbtice. Preto je vhodné pri viacnásobnom cvičení počas dňa začínať postupným zvyšovaním denných dávok cvičenia.

 

Prečo práve SM systém ?

V súčasnosti kedy žijeme v uponáhľanej dobe plnej stresu, máme sedavé zamestnania a po príchode z práce sedíme na gauči pred TV alebo pred PC, kedy deti do školy nosia 10kg vážiace školské tašky, ktoré im preťažujú chrbtice, je SM systém výborným prostriedkom pre skvalitnenie života Vášho dieťaťa, známeho, kamaráta, ale hlavne seba. Je to cvičenie, pri ktorom sa nemusíte vyhovárať na to, že to nezvládnete lebo ste slabí, nevládzete, alebo Vás niečo bolí. A čo je hlavné cvičenie trvá 15 minút, ktoré si počas dňa musí nájsť naozaj každý. V prílohách k článku nájdete obrázky, ktoré ukazujú stav pacientov/klientov pred a po cvičení SM systému.        

        
              Vysunutá platnička                                       Skolióza 


V našej akadémii Vás radi naučíme súbor cvikov, ktoré sú súčasťou SM Systému. Naši tréneri sú školení a pripravení sa Vám naplno venovať :)