V nohách stovky kilometrov

Rozhovor s naším trénerom Lukášom a o jeho vášni k behu.

V nasledujúcom rozhovore vyspovedáme nášho trénera Lukáša. Svoju vášeň k športu prejavuje aj v behoch, ktoré by mnohým z nás robilo problém prejsť už len na bicykli. Náš tréner sa venuje ULTRA maratónom, ktoré sú najnáročnejšími maratónmi vôbec. Lukáš sa momentálne pripravuje  na viaceré významné behy, či už na Slovensku alebo v zahraničí. Viac o ňom a jeho plánoch vám priblížime v nasledujúcom rozhovore.

Lukáš, opíš nám viac o aký druh maratónov ide?

Ultra maratónom sa rozumie každý beh dlhší než maratón. Spravidla ide o behy od 50 kilometrov až do 100 míľ (160 km). Časovo sa to pohybuje od tých 6 hodín (krátke 50 km behy) až do 30 hodín (100 míľové maratóny), samozrejme, čas závisí aj od druhu preteku, počasia, nastúpaných metrov a mnohých iných okolností.
Rozdiel oproti obyčajným maratónom je aj prostredie, v ktorom sa beží. Väčšinou sú to turistické chodníky, lesné a poľné cesty, čo dáva tomuto behu úplne iný rozmer.


Čo ťa viedlo dať sa na tento druh behov?

K behu ma priviedla dobrá kamarátka. Pri jednej účasti na Spartan race sme s  Andrejom a s Denou  hľadali do tímu jedno dievča a vedel som, že ona behá takéto horské maratóny, tak som ju oslovil a súhlasila, že pôjde s nami. Asi týždeň na to sme išli len tak behať a rozprávala mi zážitky z pretekov, tak som si povedal, že to musím skúsiť. Pomaly som z ťažkého tréningu v posilňovni prešiel na ľahké váhy a začal som behávať. Asi 4 mesiace nato ma už len tak behať nebavilo, tak som sa prihlásil na prvé preteky, ktoré boli v zime. Zistil som, že behať po členky  v snehu a v blate so zamrznutým úsmevom nie je až také hrozné ako to vyzerá, tak som sa poprihlasoval na ďalšie a ďalšie preteky a tak to začalo. 

Ako približne vyzerá tvoja príprava?

Keďže som obyčajný pracujúci človek, cez týždeň sa snažím trénovať tak trikrát intenzívne alebo sú to intervalové kratšie tréningy od 1 do 2 hodín, väčšinou bežecké tréningy alebo horský bicykel. Cez víkend sa snažím odtrénovať dlhšie tréningy v rozmedzí od 3-5 hodín cestný bicykel a beh. Popri tom samozrejme netreba zabúdať na posilňovacie cvičenia, hlavne na stred tela.
A netreba zabúdať aj na regeneráciu, kde využívam najmä strečing, masážny valec a plávanie.

Na aké behy sa pripravuješ v tomto roku?

Tento rok mám už odbehnuté dva preteky Banskoštiavnická 50 (50km/1700 nastúpanych metrov) a Lazovú stovku (108 km/3400 m+) to bola moja prvá stovka s časom 20 hodín.
Ďalej sa pripravujem na Štefánik trail (144km/5330m+), Ultra tatranskú šelmu vo Vysokých Tatrách (55 km /3100m+), Ponitrianska stovka (105km/3920m+) a posledný pretek bude Haria extrem na Lanzarote, Kanárske ostrovy (94km/3040m+) a pomedzi to ešte nejaké menšie preteky určite absolvujem.

Akú rolu hrá strava v tvojej príprave?
Strava ako v každom športe aj v behu hrá dôležitú úlohu. Ja osobne som pred rokom prešiel na vegánsky štýl stravovania, čiže nekonzumujem žiadne živočíšne produkty od mäsa, syrov až po maslá a mlieka. Na vegánstvo som prešiel kvôli behu, keďže mi to viac vyhovuje. Takže môj stravovací plán tvorí hlavne ovocie, zelenina, strukoviny a orechy.
Počas behu používam hlavne raw tyčinky, ovocie a oriešky keďže výdaj energie je neskutočne veľký a pri takejto forme stravovania môžete jesť koľko chcete a nemáte žiadne výčitky.

 

Ďakujeme nášmu trénerovi za rozhovor a veríme, že sa mu bude v aktuálnej sezóne dariť a vždy úspešne dobehne do cieľa. To je pri takýchto, pre niekoho nepredstaviteľných výkonoch, asi to najdôležitejšie.