Poznanie seba cez pohyb

Je možné spoznať sa a vybudovať si dôvernejší vzťah k sebe samému prostredníctvom cvičenia?

Momentálne je pojem funkčný tréning veľmi často používaným termínom. Ale čo to znamená mať naozaj funkčné telo? Je funkčný tréning len o tréningu tela alebo aj mysle?

Osobne verím,že skrze cvičenie- trénuješ aj svoju myseľ, charakterové vlastnosti a mení sa ti nielen telo, ale aj pohľad na život. Stávaš sa ohybnejším a silnejším po fyzickej stránke, ale aj po tej psychickej.

Ľudské telo bolo ,, skonštruované" na pohyb a dnešná kultúra sedenia je extrémne deštruktívna. Ak sa nehýbeš, adaptuješ sa na nehýbanie a potom logicky pre teba nie je prirodzené hýbať sa.

,,Pozrite sa na deti, oni intuitívne chápu, že potrebujú pohyb, my dospelý im to radi umožníme a tak majú deti svoje ihriská, preliezky, hojdačky a iné. Ak sa deťom pohyb neumožní ( sedenie v lavici v škole bez pohnutia) začínajú byť roztržité a energia sa kopí. Prečo sa vekom prostredie bohaté na pohyb stráca? Sedíme od rána do večera v práci, sedíme v aute,na káve, pred telkou, na strojoch vo fitku, je to celé o kultúre, nie o tom, že to je normálne a už vôbec nie prirodzené, len sme si na to zvykli. Toto je však možné zmeniť , s dostatočnou dávkou odvahy byť iný a robiť veci inak, zdravšie -prirodzenejšie." 
VLADO ZLATOŠ

Konceptom funkčného tréningu je hlavne cvičenie s vlastnou váhou a učenie sa nových pohybov, estetika je len vedľajším produktom. Prevedenie cvikov si vyžaduje zapojenie viacerých svalov a kĺbov, najlepšie zapojenie celého tela. Osvojovaním si nových pohybov a zapájaním viacerých partií tela naraz, nevyhnutne trénuješ mozog a svoju nervovú sústavu. Netrénuje sa do zlyhania , ako to je bežné pri kulturistike, ale trénuje sa len po hranicu svojich možností a práve tu sa snažíš zostať čo najdlhší čas. Čiže netrénuješ zlyhanie, ale výdrž pod tlakom, či už teda po fyzickej, ale aj psychickej stránke. Vystavuješ sa hraničným situáciám a tým sa spoznáš ako reaguješ v stresových situáciách a zároveň aj posilňuješ charakterovú vlastnosť odolnosti.

Myslím si , že cez pohyb je možné sa nielen spoznať, ale aj aj vybudovať si lepší - láskavejší a dôvernejší vzťah k sebe samému. Ako? 
Začneš rešpektovať svoje možnosti a schopnosti, nebudeš sa tlačiť do polôh, ktoré sú pre teba nevhodné, nebodaj bolestivé. Je potrebné mať na seba primerané očakávania, nepodceňovať sa, ale ani nepreceňovať. 
Ďaľšia charakterová oblasť ktorú je možné rozvíjať, je sústredenie sa výlučne na seba , čo v tomto kontexte znamená, že sa neporovnávaš s druhými. Všetci sme si rovní, ale nie rovnakí, to čo vyhovuje tebe, nemusí inému a naopak. Každý máme rozdielne podmienky na trénovanie, iné priority, výchovu , telesnú konštitúciu a rôzne ďalšie faktory. Preto je najrozumnejšie neporovnávať sa, ale inšpirovať. Avšak ak si vyberieš zdroj svojej inšpirácie sociálne siete, je vhodné brať videá a fotky s nadhľadom. Najlepšie si je vybrať svoj vzor u ktorého si naozaj vieš overiť , či to čo zverejňuje je autentické a nielen nejaký fotoshop a upravené zostrihané videá. Ďalej treba brať v úvahu, že na sociálnych sieťach sa veľakrát uverejňuje len finálny produkt za ktorým je kopec práce hodiny/ roky strávené tréningom a aj mnoho neúspechov.

Budovanie skutočnej funkčnej sily zaberá veľa času keďže sa venujeme nielen rozvoju sily svalov, ale aj posilneniu štruktúr tela ( šľachy , úpony , fascie) . Práve z tohto dôvodu je nutné urobiť ,,záväzné" rozhodnutie o zmene životného štýlu a na to je potrebné odhodlanie a trpezlivosť. Prečo? Pretože takýmto záväzným rozhodnutím meníš svoj život a teda meníš svoje zvyky a vzorce správania sa na ktoré si bol doteraz zvyknutý. A okrem ,,boja" samého so sebou , sa môžeš stretnúť aj s nie veľmi podporujúcimi reakciami okolia. Začnú sa ťa pýtať , prečo a načo, a ty si musíš nájsť dostatok dôvodov , aby si im to vysvetlil , nejde o to, presviedčať ich , ale jednoducho vysvetliť . Pokiaľ si ty spokojný s tým čo robíš a ako to robíš, buď to okolie akceptuje alebo ak aj nie teba to trápiť nebude. Môžeš sa kľudne ocitnúť v situácii kedy ti nikto z tvojho okolia nebude rozumieť a staneš sa niekým divným - čiernou ovcou , tu je potrebná veľmi veľká dávka odhodlania, samostatnosti a schopnosti ísť si za svojím aj keď to nikomu inému okrem teba nebude dávať zmysel. Je to celé o sebavedomí - byť vedomý toho čo robíš. Taktiež je potrebné prestať brať veci osobne a nedať sa ovplyvniť väčšinou. Niekedy úplne nevinné otázky od tvojho blízkeho okolia ťa môžu doviesť k pochybnostiam, či si sa rozhodol správne a či to má vlastne zmysel. Takže ak sa rozhodneš maj na to aj nejaké relevantné dôvody a zámer ktorý chceš dosiahnuť aby si sa v časoch keď začneš pochybovať mohol k týmto argumentom vrátiť a pokračovať vo svojej práci na sebe.

,,Cez pohyb objavuješ svoje silné a slabé stránky." 
VLADO ZLATOŠ

Verím , že sa mi podarilo , čo najzrozumiteľnejšie odpovedať na otázku ako je možné spoznať seba samého cez pohyb . Ja osobne som si zvolila pohyb za svoj životný štýl a cítim sa vo svojom tele perfektne , pohyb ma baví a je plný dobrodružstva. Milujem ten pocit, keď sa naučím nejaký nový pohyb , alebo sa mi podarí s mojím telom dostať do rôznych ,,krkolomných" pozícií s ľahkosťou a bez bolesti. Mojim cieľom je stať sa majstrom svojho tela, a teda aj svojej mysle, a v konečnom dôsledku života.

 

Momentálne mojou najväčšou inšpiráciou a vzorom v pohybe je Vlado Zlatoš. Na základe jeho blogov a podcastov vznikol aj tento článok.

Zdroje: 
https://www.vladozlatos.com/

https://www.instagram.com/vladozlatos/?hl=sk

 Autor článku: Trénerka Nina